Suomessa valmistetut vaatteet

TEKEMISEN ILOA JA SATOJA SAUMOJA

SataSauma on ompelimo, pikkuinen vaatetehdas Satakunnan sydämessä Huittisissa. Täällä kotimaiset SataSauman vaatteet suunnitellaan ja leikataan, ommellaan, viimeistellään sekä pakataan lähetettäväksi ympäri Suomea.

Olemme ylpeitä osaamisestamme ja kyvystämme tehdä ajattomia tuotteita, jotka kestävät pesusta pesuun. Saamme paljon hyvää palautetta kankaidemme laadusta, saumojen kestävyydestä ja vaatteiden istuvuudesta.

Toimintamme on vuosien aikana laajentunut omaan hurmaavaan lastenvaatemallistoon ja mallisto on saanut todella upean vastaanoton täällä Huittisissa. Asiakkaiden toiveesta olemme nyt perustaneet verkkokaupan, josta muuallakin Suomessa asuvat pääsevät kätevästi ostamaan suomalaisia laadukkaita lastenvaatteitamme.

OMA OMPELIMO

SataSauman perusti Imbi Södergård vuonna 2018

Alussa SataSauma oli yhden naisen ompelimo. Imbi teki alihankitatöitä, korjausompelua sekä mittatilausompelua kotiompelimossaan. Työt alkoivat nopeasti lisääntymään heti perustamisen jälkeen.

Jo samana vuonna Imbi siirsi yrityksen toiminnan Huittisten keskustaan ihan omaan liiketilaan. Hän huomasi nopeasti tarvitsevansa apukäsiä ja alkoi pikkuhiljaa palkkaamaan työntekijöitä alihankintatöiden ja muiden ompelutöiden lisääntyessä. Nyt yritys työllistää useamman iloisen ompelijan ja leikkaajan. Toimitilat laajentuivat huhtikuussa 2021 viereiseen tyhjilllään olleeseen liiketilaan. Meillä on myös kivijalkamyymälä, jossa on esillä kattavasti kaikki valmistamamme tuotteet.

MEILLE TÄRKEITÄ ARVOJA

 • erittäin korkea laatu
 • kotimaisuus
 • kestävyys
 • mukavuus, vaate ei saa kiertää eikä hiertää
 • kohtuullinen hinta
 • ekologisuus ja eettisyys
 • vastuullisuus
 • tehdä vaatteita, joista lapsetkin pitävät
 • tehdä suomalaista vaateteollisuutta näkyväksi
 • säilyttää vaatealan osaamista Suomessa
 • viihtyminen työssä, joustavuus

Tiedämme, että arki on kiireistä ja hektistä. Haluamme helpottaa asiakkaidemme arkea verkkokaupallamme. Näin jokainen voi silloin kuin itselle parhaiten sopii, tutustua tarjontaamme kotoa käsin. Tuotteiden tilaus käy helposti lähimpään postiin tai matkahuoltoon, josta kauppareissun yhteydessä voi kätevästi noutaa tilauksen. Tuomme näin kivan vaatekaupan kotiisi ja voit ostaa juuri sillon kuin itse haluat.

TUOTANTO JA VASTUULLISUUS:

 • oma ompelimo
 • vaatteet suunnittelee omistaja Imbi Södergård
 • kankaat tulevat EU-alueelta
 • kunnolla tehty vaate kestää käyttöä ja tuotteen elinkaari on pidempi
 • kankaat leikataan lankasuoraan, mukavampi päällä ja helpompi viikata kaappiin, kun saumat ei kierrä
 • pyrimme minimoimaan leikkuujätteen määrän
 • lahjoitamme ylijäämä materiaalin
 • kierrätämme jätteet parhaan kykymme mukaan

VAATEMALLISTON ALKU

Aluksi asiakkaat tilasivat Imbiltä lastenvaatteita, koska eivät löytäneet mieleisiään laadukkaita vaatteita tältä seudulta. Vaatteet saivat asiakkailta lämpimän vastaanoton ja tästä inspiroituneena Imbi sai ajatuksen lähteä tekemään omaa värikästä, hyvin ommeltua lastenvaatemallistoa, jolle on ollut tilausta.

On mukava huomata, että Suomessa arvostetaan taas kunnolla tehtyjä vaatteita ja halutaan ostaa kotimaisia, kauniita ja ekologisia lastenvaatteita.

Viimeaikaiset ikävät tapahtumat maailmalla ja meillä täällä Suomessakin ovat herättäneet meissä suuremman halun tarjota asiakkaille laadukkaita ja kestäviä valintoja ja saada suomalainen vaateteollisuus taas näkyväksi.

Kun ostat meiltä, tiedät että ostat turvallisia ja kestäviä vaatteita. Tarjoamme näin mahdollisuuden tukea Suomen taloutta ekologisesti ja vastuullisesti. Ostamalla meiltä tuet siis samalla kotimaista työllisyyttä ja vaatetealan osaamisen säilymistä Suomessa, ostat sananmukaisesti työtä Suomeen.

TUOTANTOTILAT JA LAATU

Kaikki SataSauman tuotteet valmistetaan siis omissa tiloissa. Työympäristö on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman toimivaksi sekä turvalliseksi, unohtamatta viihtyisyyttä. Eri puolilla ompelimoa onkin Imbin itse maalaamia tauluja ilahduttamassa työntekijöitä ja asiakkaita.

Vaatteen suunnittelusta vastaa siis itse omistaja, joka jatkuvasti etsii ihania lapsellisia kankaita, joista tietää lasten ja aikuisten pitävän. Löytäessään kankaan hän nopeasti hahmottaa mielessään millaisessa vaatteessa kuosi on parhaimmillaan.

Kaavoituksen jälkeen leikkaamossa leikataan kankaat tarkasti ja pidetään huolta, että hukkapaloja ei juurikaan jää. Tavoitteena on saada leikkuujätteen määrä minimiin. Tuotantomäärät pyrimme valmistamaan mahdollisimman hyvin kysynnän mukaan.

Meille on tärkeää, että valmistamamme vaatteet ovat taidolla ommeltuja. Vaatteen pitää kestää pesusta pesuun, ilman että asiakkaan täytyy itse korjata sauman ommelta. Vaatteen viikkauskin on helpompaa, kun saumat eivät kierrä. Saumojen kiertyminen vaatteessa johtuu sitä, että leikkuun aikana kangas on mennyt vinoon eli ei ole pystytty leikkaamaan lankasuoraan. Tätä tapahtuu todella herkästi isoissa tehtaissa, joissa leikataan monta vaatetta kerralla. Meillä leikkaaja leikkaa tarvittaessa, jos on haasteellinen kangas, jopa yhden vaatteen kerrallaan. Näin estetään saumojen kiertyminen ja varmistetaan, että asiakas saa vastinetta rahoilleen.

Huolehdimme ympäristöstä kierrättämällä jätteet parhaamme mukaan. Leikkuupalat lahjoitamme eteenpäin mikäli emme itse saa niitä hyödynnettyä. Lahjoitamme myös kaikki muut mahdolliset jatkokäytettävät asiat kuten esimerkiksi tyhjät lankarullat ja kankaiden sisällä olevat pahvirullat (nämä ovatkin hyviä pöytäliinojen ja verhojen säilytykseen).

Ympäristöasioita pohtiessamme uskomme kotimaisuusasteen takaavan sen, että toimimme ympäristöä kunnioittaen parhaalla mahdollisella tavalla. Luotamme vaatteidemme pitkään käyttöikään ja näin ollen laadukas hyvin tehty vaate on itsessään jo ympäristöteko.